rabarbarotkaRabarbarotka (czyli szarlotka z dodatkiem rabarbaru) to moja kolejna propozycja na ten cudny wiosenny okres! Żeby była zdrowsza, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, a całość posłodziłam erytrolem. Masa jabłkowo-rabarbarowa jest pełna aromatycznych przypraw – cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej. Takie ciacho idealnie sprawdza się na niedzielny poobiedni deser. Korzystajcie z przepisu, dopóki sezon na rabarbar trwa!

 

 

 

 

Składniki na kruche ciasto:

– 200 g masła
– 400 g mąki orkiszowej
– 3 łyżki erytrolu
– 4 żółtka
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkowo-rabarbarową:

– 1 kg jabłek
– 1 kg rabarbaru
– 2/3 szklanki erytrolu (lub dowolnie, do smaku)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– garść rodzynków

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Rabarbar (jego czerwone części) pokroić na plasterki. Wrzucić wszystko do garnka i zacząć gotować. Gdy jabłka i rabarbar zaczną się rozpadać, dodać erytrol i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Kruche ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Dno formy o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego rozwałkowaną, większą cześć ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-rabarbarową, posypać rodzynkami, a na wierzchu ułożyć kratkę z rozwałkowanego, pozostałego kruchego ciasta. Wierzch posmarować białkiem jaja. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie rumiany. Rabarbarotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Smacznego!

rabarbarotka

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!