Oto przepis na orzeszki, które od małego dziecka kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Robione tradycyjnie w moim domu od lat. Połączenie kruchego ciasta i masy kajmakowej w wyjątkowym kształcie – nie ma nic lepszego 🙂 . Zawsze wywoływały sensację wśród gości, a i nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła. . Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół – polecam gorąco 🙂

Składniki na kruche ciasto:

– 1 kostka margaryny (tu margaryna jest zdecydowanie lepsza od masła, orzeszki łatwiej się pieką)
– 1 jajko
– 3/4 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy (16g domowego cukru waniliowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– mąki ile weźmie ciasto

Dodatkowo:

– puszka mleka skondensowanego słodzonego / ew. puszka gotowej masy krówkowej.

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka, zalać wodą tak, by zakryła całą puszkę, zagotować i gotować jeszcze przez 1h 20 min (naprawdę, uwierzcie mi że ugotowanie własnej masy kajmakowej jest dużo lepsze niż kupno gotowej :-). Jest świeża, płynna i niezcukrzona – co czasem zdarza się w masach gotowych. A zrobienie własnej jest naprawdę bardzo proste).

Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski i zagnieść. Formować z niego kulki nieco większe od orzecha laskowego (tak naprawdę wielkość kulki dobieramy metodą prób i błędów w trakcie pieczenia, zależy ona też od formy jaką posiadamy). Wrzucić kulki w otworki maszyny i zamknąć ją. Piec do zrumieniania orzeszków z obu stron (jeśli pieczemy orzeszki na specjalnej patelni, to musimy ją w trakcie obracać. Jeśli natomiast robimy to w elektrycznym opiekaczu, nie ma już takiej potrzeby). Wyrzucić z maszyny i tak samo piec kolejne orzeszki aż do skończenia ciasta.

Każdą połówkę wypełnić po brzegi masą kajmakową i sklejać ze sobą, tworząc orzeszki. Można do środka włożyć dowolne bakalie jeśli mamy na to ochotę 🙂

Urządzenie do pieczenia orzeszków może być w formie patelni (takiej zawsze używało się u mnie w domu, przywiezionej wiele lat temu z Białorusi bo tylko tam wtedy – i sporo później – można je było dostać. Wymaga kuchenki gazowej):
http://www.intersklepkielce.pl/allegroftp/ORZSZKI%20FORMA/P1210345.jpg

Albo w formie opiekacza (i taką właśnie dostałam kilka dni temu w prezencie, polecam!):
http://img703.imageshack.us/img703/246/opend.jpg

Smacznego! 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!