
Kolejna propozycja dietetycznego i zdrowego deseru :-). Dodanie do mąki gryczanej otrębów, orzechów i migdałów sprawia, że dostarczamy sobie dużo witamin i minerałów. Muffinki słodzone są bananem i daktylami, ewentualnie możecie dodać 1-2 łyżki miodu, jeśli obawiacie się, że będą dla Was za mało słodkie.
Składniki na 12 muffinek:
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 2/3 szklanki otrębów owsianych
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki orzechów włoskich
– 1 łyżka migdałów
– 15 sztuk suszonych daktyli
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 120 g banana
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Do miski wsypać mąkę, otręby, proszek do pieczenia i cynamon – wymieszać. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie i migdały.
Banana zmiksować z daktylami blenderem na gładką masę. Dodać jajko i jogurt naturalny, zmiksować.
Składniki suche połączyć z mokrymi. Masę przelać do foremek i piec przez ok. 30-40 minut – do suchego patyczka. Smacznego :-).