Jak już pewnie zauważyliście, ostatnio bardzo polubiłam domowe pasty :-). Zastąpiłam nimi wszelkie kupowane serki kanapkowe. Ale takie pasty pasują nie tylko do kanapek! Tę oto pastę z fasoli wykorzystałam np. do domowych burgerów. Myślę, że nadawałaby się też do jakichś ciekawych wytrawnych naleśników :-). Pasta jest bardzo aromatyczna i pełna dobrych przypraw. Polecam zwłaszcza fanom kuminu :-).
Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (można pominąć)
– sól i pieprz
Wykonanie:
Fasolę odsączyć i opłukać. Wszystkie składniki umieścić w misce/pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę :-). Gotowe ;-).
