Jedliście kiedyś gofry czekoladowe? Ja upiekłam je niedawno po raz pierwszy, jak tylko kupiłam sobie nową gofrownicę. I momentalnie się w nich zakochałam! Gofry z tego przepisu są lekkie, chrupiące, nie mają w sobie cukru ani tłuszczu. Idealnie pasują do nich świeże owoce, takie jak truskawki czy borówki. Jeśli macie gofrownicę w domu, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie takie pyszne śniadanie, np. w weekend ;-).
Składniki na 10 sztuk:
– 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 1,5 szklanki kefiru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
Gofrownicę nagrzać i przesmarować niedużą ilością oleju/oliwy. Wykładać masę i smażyć, aż gofry będą chrupiące.
Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami – dla mnie najlepsze są z gęstym jogurtem naturalnym i borówkami albo truskawkami, posypane ksylitolem ;-).