crumble ze śliwkami

Wreszcie wróciłam do Polski i do swojej kuchni! Podróże (zwłaszcza te kulinarne) są naprawdę niesamowite, ale przyznaję, że stęskniłam się już za domem i za swoim (zdecydowanie zdrowszym!) jedzeniem. Na początek mam dla Was przepis na bardzo prosty deser – fit crumble ze śliwkami! Sezon śliwkowy w pełni, więc trzeba korzystać. Kruszonka w tym przepisie jest dużo zdrowsza i odchudzona – zamiast mąki użyłam tutaj górskich płatków owsianych, posklejanych miodem i niedużą ilością masła. To deser dla leniwców albo dla osób, które cierpią na niedobór czasu. Przygotujcie takie crumble ze śliwkami w wolnej chwili – jest naprawdę przepyszne! 🙂

Składniki na 4 porcje:

– 0,5 kg śliwek
– 7-8 łyżek płatków owsianych
– 1,5 łyżki płynnego miodu
– 1,5 łyżki masła
– szczypta cynamonu
– 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C i przygotować 4 kokilki.

Śliwki umyć, oddzielić od pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na dno kokilek. Opcjonalnie polać ekstraktem z wanilii (po 1 łyżeczce na porcję) i posypać cynamonem.

Do miski wrzucić składniki na kruszonkę (płatki owsiane, miód i masło). Zagnieść ręką, a następnie wyłożyć na wierzch śliwek.

Kokilki wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (aż kruszonka będzie rumiana). Przestudzić. Smacznego!

crumble ze śliwkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!