tarta francuska z jagodami

Po dłuższej przerwie i zdanych egzaminach wracam do Was z kolejnymi przepisami :-). W mojej kuchni ostatnio królują jagody – były jagodzianki, były pierogi, a teraz przyszedł czas na tartę! Na ciasto francuskie wyłożyłam masę budyniową opartą na kaszy mannie, a następnie lekko przegotowane jagody. Ja niestety boję się jeść surowych jagód, niepoddanych obróbce termicznej, mimo że bardzo dokładnie je myję. Jeśli Wam to nie przeszkadza, to równie dobrze możecie wierzch posypać świeżymi jagodami, a następnie posypać ksylitolem zmielonym na puder. Też będzie pysznie! 🙂

 

Składniki:

– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 325 ml mleka (może być roślinne)
– 1 jajko
– 80 g ksylitolu + kilka łyżek do jagód
– 5 łyżek kaszy manny
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– ok. pół litra jagód
– 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C z termoobiegiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim ciasto francuskie. Posmarować całe rozbełtanym jajkiem, a brzegi zawinąć na 2 razy, by były nieco wyższe. Środek ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 13-15 minut, aż ciasto będzie rumiane.

W międzyczasie przygotować budyń. W misce umieścić mleko, jajko (to samo, które nam zostało ze smarowania ciasta), ksylitol, kaszę i ekstrakt. Zmiksować na gładką masę. Następnie przelać do garnka i zagotować. Gotować dalej na mniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie miała konsystencję dość gęstego budyniu. Lekko przestudzić.

Budyń wylać na upieczony spód i wyrównać.

Jagody dokładnie umyć, przełożyć do garnuszka, dodać kilka łyżek ksylitolu (do smaku) i gotować na małym ogniu, aż owoce lekko się rozpadną i puszczą trochę soku. Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Od razu przełożyć na budyniową masę i wyrównać. Tarta francuska z jagodami gotowa 🙂

tarta francuska z jagodami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!