sernik dyniowy z czekoladą

Wiem, wiem – zaczynam się robić trochę monotematyczna, kolejne ciasto z dynią :-D. Ale co zrobić, jak tyle dyniowego purée w lodówce, a do tego świadomość, ile pysznych rzeczy można z niego wyczarować. Poza tym, dyniowego sernika jeszcze w tym roku nie robiłam! Co więcej, naprawdę dawno nie upiekłam żadnego sernika, a że to chyba nasze ulubione ciasto, to wreszcie musiało się pojawić w ramach jesiennego deseru :-). Dzięki dyniowemu purée masa serowa jest baaaardzo kremowa. A duża ilość czekolady – zarówno na spodzie, jak i w formie polewy na wierzchu – świetnie się z nią komponuje. Także jeśli nie macie jeszcze dyni dosyć, to biegnijcie do sklepu po twaróg i upieczcie ten pyszny sernik! 🙂

 

Składniki na spód:

– 100 g mąki graham
– 70 g zimnego masła
– 1 łyżka kakao
– 1,5 łyżki ksylitolu

Składniki na masę serową:

– 800 g twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
– 300 g purée z pieczonej dyni
– 4 jajka
– 3/4 szklanki ksylitolu
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na polewę:

– 20 g masła
– 50 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze składników na spód zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do piekarnika.

W międzyczasie w większej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód.

Ciasto wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 75 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

Po wystudzeniu sernika przygotować polewę. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i polać nią ciasto. Wstawić do lodówki i schłodzić – najlepiej przez całą noc.

sernik dyniowy z czekoladą

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!