keftedes1Kolejne obiecane danie kuchni greckiej – małe mięsne kuleczki czyli keftedes (keftedakia). U mnie powstały w wersji wołowej, ale można wołowinę pomieszać pół na pół z wieprzowiną – jak kto woli. Najważniejszą przyprawą jest tu kmin rzymski – nadaje kuleczkom charakterystycznego smaku. I takie keftedes najlepiej smakują z tzatzikami – chyba nie potrafię sobie wyobrazić lepszego połączenia :-). Spróbujcie zrobić je na kolację razem ze spanakopitą – będziecie zachwyceni.

Składniki na ok. 6 porcji:

– 80 dag mielonej wołowiny (może być pół na pół wołowe z wieprzowym)
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
– 1 łyżeczka oregano
– sól, pieprz, cynamon
– natka pietruszki
– 1-2 łyżki sosu sojowego
– oliwa do smażenia

Wykonanie:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, kumin, oregano, szczyptę cynamonu, natkę pietruszki i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego – nie większe.

Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie, na dużym ogniu, który potem stopniowo zmniejszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, obracając kuleczki na różne strony, żeby się równomiernie usmażyły. Podawać gorące z tzatzikami :-).

keftedes2

keftedes1

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!