Proste quiche z prostych składników :-). Zrobione w ramach odpoczynku od męczącej niezwykle sesji ;-).
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
Kruche ciasto:
– 100 g masła
– 1 jajko
– mąki tyle ile weźmie ciasto (mąka orkiszowa jasna/pełnoziarnista albo zwykła pszenna)
– szczypta soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
– 1 cebula
– 1 papryka
– 230 g szynki konserwowej w kawałku
– 130 g zielonych/czarnych oliwek
– 120 g tartej mozzarelli
Masa śmietanowo-jajeczna:
– pół szklanki śmietany 12%
– pół szklanki mleka
– 1 jajko
– sól, pieprz
– pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Cebulę, paprykę i szynką pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do zeszkliwienia. Przerzucić do większej miski. Dodać paprykę, szynkę, oliwki i startą mozzarellę. Wymieszać.
Kruchym ciastem wylepić formę do tarty, podziurawić widelcem. Wyłożyć na nie całe nadzienie, wyrównać.
W oddzielnej misce przygotować masę śmietanowo-jajeczną. Wlać śmietanę, mleko, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Zalać masą nadzienie.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Smacznego 🙂