Proste quiche z prostych składników :-). Zrobione w ramach odpoczynku od męczącej niezwykle sesji ;-).

 

 

 

 

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

Kruche ciasto:
– 100 g masła
– 1 jajko
– mąki tyle ile weźmie ciasto (mąka orkiszowa jasna/pełnoziarnista albo zwykła pszenna)
– szczypta soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
– 1 cebula
– 1 papryka
– 230 g szynki konserwowej w kawałku
– 130 g zielonych/czarnych oliwek
– 120 g tartej mozzarelli

Masa śmietanowo-jajeczna:
– pół szklanki śmietany 12%
– pół szklanki mleka
– 1 jajko
– sól, pieprz
– pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Cebulę, paprykę i szynką pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do zeszkliwienia. Przerzucić do większej miski. Dodać paprykę, szynkę, oliwki i startą mozzarellę. Wymieszać.

Kruchym ciastem wylepić formę do tarty, podziurawić widelcem. Wyłożyć na nie całe nadzienie, wyrównać.

W oddzielnej misce przygotować masę śmietanowo-jajeczną. Wlać śmietanę, mleko, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Zalać masą nadzienie.

Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Smacznego 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!