Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te babeczki na stronie mojewypieki od razu wiedziałam, że będę musiała je zrobić przy najbliższej okazji. A Mikołajki to przecież idealna okazja! 🙂 Okazało się, że Rudolfy były idealną niespodzianką dla wszystkich odwiedzanych przez nas gości. Sprawiły wiele radości, a i bardzo wszystkim smakowały. Zniknęły niezwykle szybko – pomimo tego, że ciężko je zjeść, kiedy tak na nas patrzą 😉 . Polecam – nie tylko dla dzieci 🙂

Składniki na 15 babeczek – wszystkie muszą być w temp. pokojowej!:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– pół łyżki proszku do pieczenia
– pół łyżki zmielonego cynamonu
– szczypta soli
– 115 g masła
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– odrobinę ponad pół szklanki mleka

Składniki na krem:

– 300 ml śmietany kremówki 30%
– 125 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

– duże precelki
– wiśnie kandyzowane
– białe draże + roztopiona gorzka (ew. mleczna) czekolada

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę, proszek, cynamon i sól wsypać do miski i wymieszać.

W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno, potem drugie miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując krótko po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut, do zrumienienia muffinek i suchego patyczka. Wystudzić.

Kiedy muffinki wystygną, przygotować elementy do dekoracji. Roztopić czekoladę, połamać precelki na pół (nie jest to łatwe, stąd trzeba przygotować znacznie więcej precelków niż potrzebujemy).

Wszystkie składniki na krem umieścić w szklanej misce. Ubić na dużych obrotach do powstania sztywnego, gęstego kremu. Wyłożyć szprycą na babeczki. Ułożyć noski i oczy. Źrenice wykonać przez nakładanie na draże roztopionej czekolady tępą końcówką patyczka do szaszłyków. Na koniec powkładać poroża 🙂 . Przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3 dni.

Smacznego 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!