Oto przepis na pierniczki, które robię na święta od lat 🙂 . Już jako mała dziewczynka (chyba nawet tymi samymi foremkami) wykrajałam różne świąteczne kształty 🙂 . Zwykle były ozdabiane jeszcze lukrem i kolorowymi posypkami, ale w tym roku pierniczki posłużą do zrobienia czegoś innego – czego, zobaczycie niedługo ;-). Przepis i zdjęcia na pewno się tu pojawią.

Składniki:

– 15 dag masła (zimnego)
– 2 jajka
– 55 dag mąki pszennej
– 10 dag płynnego miodu
– 20 dag brązowego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Dodać cukier i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, pomieszać i rozetrzeć. W oddzielnej misce jajka wymieszać z miodem. Zrobić wgłębienie w mące i wlać masę jajeczno-miodową. Wyrobić ciasto ręką lub melakserem. Wstawić ciasto na ok. pół godziny do lodówki, by trochę odpoczęło.

Rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 5mm. Wykrajać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 10-15 minut. Po lekkim przestudzeniu można dowolnie udekorować 🙂

Smacznego 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!