Te wegańskie ciasteczka dyniowe to chyba najbardziej fit ciasteczka, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić! Nie ma tu w ogóle tłuszczu czy jajek, zamiast cukru użyłam erytrolu, a duża ilość purée dyniowego sprawia, że są baaaardzo zdrowe, a do tego wszystkiego przepyszne :-). Poza tym robi się je ekspresowo! Takie aromatyczne korzenne ciasteczka idealnie pasują do poobiedniej kawy czy w ramach podwieczorku. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 25 ciasteczek:
– 450 g purée z pieczonej dyni
– 225 g mąki graham (pszennej pełnoziarnistej)
– 75 g mąki jaglanej
– 75 g erytrolu
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– czubata łyżeczka cynamonu
– po 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu
– szczypta zmielonych goździków
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Następnie z masy formować okrągłe ciasteczka i układać je na blaszce, lekko przy tym spłaszczając (masa będzie dość mocno kleić się do rąk, dlatego dobrze jest je co jakiś czas zmoczyć pod bieżącą wodą).
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Smacznego 🙂