Wszyscy w mojej rodzinie kochają serniki, dlatego chociaż jeden musiał się pojawić na naszym wielkanocnym stole. A że marcepan kochamy jeszcze bardziej, to postanowiłam dodać do sernika warstwę domowej masy marcepanowej. Wyszedł przepyszny, intensywnie migdałowy, a dzięki marcepanowi dosyć słodki – idealny dla łasuchów. Gorąco polecam – zwłaszcza, że ciasto pasuje na wiele okazji, nie tylko na święta :-).
Składniki na masę serową::
– 750 g zmielonego tłustego twarogu
– 150 ml śmietany kremówki 30%
– 3 jajka
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 1,5 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki likieru Amaretto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Poza tym::
– 120 g ciasteczek Amaretti na spód
– 1/3 szklanki dżemu morelowego
– 150 g domowej masy marcepanowej
Wykonanie:
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 150°C.
W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników.
Masę serową wyłożyć na ciasteczka i wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w temp. 150°C przez ok. 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a później schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie wierzch sernika posmarować dżemem morelowym, a na niego wyłożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Smacznego :-).