cieplejszy sernik

Zwykły sernik na czekoladowym spodzie z ciekawym wzorkiem z musu śliwkowego. Wygląda dość oryginalnie, a przy tym jest pyszny. Wszystkim gościom bardzo smakował 🙂

 

 

Składniki na czekoladowy spód:

– 65 g gorzkiej czekolady
– 55 g miękkiego masła
– 50 g cukru
– 40 g mąki pszennej
– 1 jajko

Składniki na masę serową – wszystkie muszą być w temp. pokojowej!:

– 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
– 5 jajek
– 1,5 szklanki cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 80 ml (1/3 szklanki) śmietany kremówki
– 1 cukier wanilinowy lub 15-20 g domowego cukru waniliowego

Składniki na mus śliwkowy:
– 200 g śliwek (dowolnych – ja użyłam mieszańca)
– 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Czekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180°C. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Masło utrzeć z cukrem, dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę, utrzeć. Dodać mąkę i jajko. Wymieszać łyżką na gładką masę. Wyłożyć do formy o średnicy 24-30 cm, wygładzić. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 5 minut.

Masa serowa: Do miski przełożyć twaróg, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy, utrzeć na gładką masę (nie należy ucierać zbyt długo, aby za bardzo nie napowietrzyć masy). Dodawać stopniowo jajka cały czas ucierając. Dodać kremówkę i wymieszać.

Mus śliwkowy: Śliwki umyć, ususzyć, wyjąć pestki. Wrzucić do miski, posypać cukrem i zmiksować blenderem na gładką masę.

Masę serową wylać na czekoladowy spód, wygładzić. Mus porozkładać łyżeczką na masie serowej w postaci „plamek”, a później zrobić wykałaczką fikuśne wzorki. Ciasto wstawić do piekarnika. Do dużej prostokątnej blachy nalać wrzątku i wstawić na dno piekarnika. Parująca woda sprawi, że ciasto nam nie popęka. Piec przez 10 minut w 180°C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny.

Uwaga! Sernik należy studzić stopniowo. Najpierw przez 15-20 min w zamkniętym piekarniku, później przez 15-20 w lekko uchylonym, a dopiero na koniec w otwartym.

Smacznego 🙂

cieplejszy sernik

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!