Ekstrakt z wanilii – genialny do domowych wypieków. Ma cudowny aromat i zdecydowanie najlepszą jakość 🙂 . Od kiedy zrobiłam swój własny, nie używam już kupionego ani ekstraktu ani olejku. Jest niezwykle łatwy do wykonania, łatwiejszy nawet od cukru waniliowego. Trzeba tylko trochę cierpliwości, bo ekstrakt „dojrzewa” przez dłuższy czas – nawet do kilku miesięcy.
Składniki:
– 3 laski wanilii
– 1 szklanka czystej wódki
– szklanka zamykana butelka/karafka
Wykonanie:
Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, nie wyskrobywać ziarenek. Włożyć do butelki i zalać wódką, zamknąć. Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (ale nie w lodówce). Ekstrakt dosyć szybko nabierze ciemniejszej barwy – już po 2-3 dniach – ale dopiero po 1-2 miesiącach nabierze prawdziwego aromatu. Wtedy jest najlepszy do użycia 🙂 . Można trzymać go przez wiele lat.
Jeśli zużyjecie część esktraktu, to dobrze jest dolać znowu wódki. Od czasu do czasu można też dołożyć świeżą laskę wanilii, żeby ekstrakt był mocniejszy.
Polecam!
Przepis wzięłam ze strony www.mojewypieki.com