szpanakopita1Po kuchni japońskiej pojawi się ponownie seria kuchni greckiej :-). Na początek ukochana przeze mnie spanakopita, czyli upieczone w cieście filo nadzienie szpinakowo-serowe. W Grecji jadałam ją głównie na śniadanie, natomiast w Polsce idealnie sprawdza się na kolację – jako dodatek do kotlecików keftedes czy jako danie samo w sobie. Spróbujcie, a na pewno ją pokochacie! :-).

Składniki:

– 20 dag ciasta filo (ok. 4-5 arkuszy) / ew. ciasta francuskiego
– 50 g masła
– 1 paczka rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
– 30 dag fety
– 10 dag żółtego sera
– 20 ml mleka
– 5 jajek
– posiekana natka pietruszki (na oko 😉 )
– po pół łyżeczki tymianku i oregano
– pieprz

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Masło roztopić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a fetę rozdrobnić. Jajka roztrzepać.

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć połowę ciasta filo, przesmarowując każdą warstwę masłem.

Przygotować farsz: w misce połączyć oba sery, szpinak, roztrzepane jajka, mleko i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto filo, wyrównać.

Masę serowo-szpinakową przykryć resztą ciasta, ponownie każdą warstwę smarując masłem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut. Spanakopita najlepiej smakuje oczywiście na ciepło ;-).

Kali oreksi! [z greckiego: smacznego!]

szpanakopita1

szpanakopita2

szpanakopita3

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!