Te placuszki jaglane powstały przy użyciu zaledwie 3 składników – jajek, banana i mąki jaglanej. Są pyszne i można je usmażyć naprawdę błyskawicznie. Możecie je przygotować na śniadanie, podwieczorek czy zdrowy deser. Idealnie komponują się z jogurtem i owocami czy domową konfiturą :-).
Składniki na 2 porcje (po 280 kcal):
– 2 jajka
– 80 g mąki jaglanej
– 1 banan (120 g po obraniu)
Wykonanie:
Banana wrzucić do miski i dokładnie zblendować. Dodać jajka i mąkę – wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować mikserem.
Rozgrzaną patelnię przesmarować niewielką ilością oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta i dość szybko odwracać na drugą stronę (placuszki baaaaardzo szybko się rumienią).
Podawać np. z jogurtem i owocami czy domowym dżemem :-).