koktajl z awokado

Koktajl z awokado to moje największe odkrycie podczas pobytu w Maroku (więcej na ten temat pisałam tutaj). Marokańczycy przygotowują go z awokado, mleka i cukru. Ja postanowiłam przygotować w domu jego zdrowsza wersję. Zamiast mleka użyłam jogurtu naturalnego (oczywiście równie dobrze możecie wykorzystać mleko jak w oryginalnym przepisie), a całość dosłodziłam erytrolem. Smak trochę się różnił, ale i tak koktajl był przepyszny! U nas zniknął od razu po zrobieniu zdjęcia. Spróbujcie – to naprawdę bomba witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych :-).

 

Składniki na 2 porcje (po 200 kcal):

– 1 średnie awokado (ok. 160 g po obraniu i wyjęciu pestki)
– 300 g jogurtu naturalnego (lub mleka)
– 2-3 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
– trochę mleka do rozcieńczenia

Wykonanie:

Awokado, jogurt i erytrol wrzucić do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolać mleka do rozcieńczenia. Smacznego! 🙂

koktajl z awokado

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!