Idealna na obecny sezon paprykowy 🙂
Składniki:
– składniki na kruche ciasto – jak z tego przepisu – http://kocie-lakocie.blog.pl/2015/08/12/quiche-szpinakowy/ można też wykorzystać gotowe ciasto francuskie
– 2 czerwone papryki
– 1 papryczka chili
– 1,5 pora
– 1 cebula
– pół opakowania fety
– 2 jajka
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki na kruche ciasto zagnieść i wyłożyć nim formę o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chili na cieniutkie plasterki, pora na półplasterki, a cebulę w kosteczkę. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pora i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać paprykę, wszystkie przyprawy i smażyć przez 5 minut. Minutę przed końcem dodać papryczkę chili. Do podduszonego farszu dodać pokrojoną na kawałki fetę, smażyć aż cały ser się rozpuści. Przełożyć wtedy farsz do miski, wbić do niego 2 jajka i wszystko wymieszać.
Farsz wyłożyć na podpieczone kruche ciasto i piec dalej w 180°C przez 20-25 minut. Smacznego 🙂