Znowu w weekend naszło mnie na tartę :-). A że na kombinowanie ze składnikami nie miałam za bardzo czasu, to wybrałam zestaw produktów, które zawsze do siebie pasują: pierś z kurczaka, brokuł i kukurydza. A do tego pyszna masa śmietanowa z czosnkiem i musztardą :-).

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

Kruche ciasto:
– 100 g zimnego masła
– 1 jajko
– mąki tyle ile weźmie ciasto (mąka zwykła pszenna)
– szczypta soli
– 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 2/3 brokuła
– pół dużej puszki kukurydzy

Masa śmietanowo-jajeczna:
– pół szklanki śmietany 12%
– 100 g naturalnego serka do kanapek (np. Almette, Philadelphia)
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– 1,5 łyżki musztardy francuskiej
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki, żeby odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Kruchym ciastem wylepić formę do tarty, podziurawić widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować jeszcze przez 4-5 minut i odcedzić. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Kukurydzę odcedzić z zalewy.

W misce przygotować masę śmietanowo-jajeczną. Wlać śmietanę, dodać serek, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć kawałki piersi z kurczaka. Na to ułożyć różyczki brukała i posypać kukurydzą. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut aż masa się zetnie. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!