Idealny na lato tort jagodowy – z kremem z mascarpone i kremówki, oprószony białą czekoladą. Pierwszy niebezowy tort na moim blogu ;-). Chociaż właściwie można go zrobić i w wersji bezowej ;-).

 

Składniki na biszkopt:

– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
– 1 łyżka oleju

Składniki na krem:

– 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
– 500 ml kremówki 30%
– 2 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

– sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
– 5 łyżek wrzątku
– kilka kropel olejku waniliowego
– 5 łyżek likieru pomarańczowego

A poza tym:

– 400 g jagód/borówek amerykańskich
– 1 paczka podłużnych biszkoptów
– 50 g startej białej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką/widełkami od miksera. Na koniec wlać 1 łyżkę oleju i znowu wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

Nasączenie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem:

W misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Przełożenie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze/talerzu i nasączyć. Wyłożyć na to 1/3 kremu, a na to 1/3 jagód. Posypać białą czekoladą. Na górę położyć drugi blat, nasączyć. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu i jagód + posypać czekoladą. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wyłożyć na niego krem, wyrównać, posmarować też boki. Górę posypać jagodami i białą czekoladą, a po bokach ułożyć biszkopty (mi biszkopt niestety opadł, dlatego ułożyłam jedynie połówki biszkoptów – jeśli wyjedzie Wam wyższy, udekorujcie całymi biszkoptami). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!