ciasteczka2Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, wegańskie ciasteczka owsiano-migdałowe z duuuużą ilością rodzynek, żurawiny i wiórków kokosowych. Ciasteczka są także bezglutenowe i bez cukru, a przy tym smakują przepysznie! ?. Powstały specjalnie na warsztaty fotografii kulinarnej, prowadzone przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką z bloga Greenmorning i zostały pod jej profesjonalnym okiem sfotografowane ?. Jeśli lubicie zdrowe słodkości, to koniecznie musicie takich ciasteczek spróbować – są dość kruche, więc trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie. Ale wspaniały smak w pełni to rekompensuje ?.

 

Składniki na 14-16 ciasteczek:

– 3/4 szklanki zmielonych migdałów
– 3/4 szklanki mąki ryżowej
– 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 szklanka płatków owsianych
– 60 g rodzynek
– 60 g suszonej żurawiny
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 120 g oleju kokosowego
– 3 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy (w wersji niewegańskiej – miodu)
– 3 łyżki śmietanki kokosowej (stałej części z mleczka kokosowego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 150°C, a dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wsypać zmielone migdały, obie mąki, sodę, płatki owsiane, wiórki, rodzynki (jeśli są duże, to trzeba je wcześniej posiekać) oraz żurawinę. Wymieszać.

Jeśli olej kokosowy jest stały, to trzeba go wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Wymieszać z syropem klonowym/z agawy i dodać do reszty składników razem ze śmietanką kokosową. Wymieszać dokładnie łyżką, a później jeszcze ręką.

Z masy formować kulki i delikatnie rozpłaszczać, układając na blaszce. Powinno ich wyjść ok. 14-16. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut lub do czasu aż się zrumienią. Wystudzić. Wegańskie ciasteczka są już gotowe. Smacznego ?.
ciasteczka2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!