Po powrocie z Barcelony mam głowę pełną pomysłów na hiszpańskie potrawy, ale póki pojawią się one na blogu, trzeba się zająć przepisami Wielkanocnymi! Święta tuż tuż, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się kilku inspiracji świątecznych – tych bardziej tradycyjnych (jak dzisiejszy zakwas na żurek) i tych trochę mniej ;-). Od kiedy odkryłam, że mogę w bardzo prosty sposób przygotować zakwas na żurek z zakwasu, który na co dzień służy mi do wypieku chleba, już nigdy nie kupiłam takiego gotowego. Mam wtedy pewność, że nie ma w sobie żadnych konserwantów i zbędnych dodatków, a przy tym żurek na takim zakwasie smakuje o wiele lepiej! Spróbujcie koniecznie :-).
Składniki:
– 100 g aktywnego zakwasu żytniego
– 50 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
– 550 ml wody
– 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
– 2 liście laurowe
– 4-5 ziarenek ziela angielskiego
– łyżeczka ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Litrowy słoik wyparzyć. Następnie wrzucić do niego zakwas, mąkę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Zalać wszystko wodą i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć słoik gazą/ręcznikiem papierowym, owijając go gumką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia i można od razu gotować na nim żurek. A jeśli chcecie zakwas przechować na później (max. do 1 tygodnia), to należy go wstawić do lodówki.
W kolejnym wpisie będzie oczywiście przepis na żurek ;-).