Idealny przepis dla fanów kokosa! Pyszna i słodka granola z dużą ilością wiórków i płatków kokosowych – wystarczy zalać jogurtem lub mlekiem i zdrowe śniadanie gotowe :-). Zachęcam do upieczenia jej w weekend – wtedy przygotowywanie śniadań w ciągu tygodnia zabiera naprawdę minimum czasu.
Składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka płatków jaglanych
– 2/3 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki płatków kokosowych
– 240 g bananów
– 90 g rodzynków
Wykonanie:
Do miski wsypać płatki owsiane, jaglane, płatki i wiórki kokosowe – dokładnie wymieszać. Banany zmiksować blenderem i wymieszać dokładnie z zawartością miski.
Posklejaną masę przerzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160°C przez ok. 40-45 minut, co 10 minut mieszając. Będzie gotowa, gdy płatki będą chrupiące.
W międzyczasie posiekać drobno rodzynki. Wymieszać z ostudzoną granolą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :-).