111 (1)

Od dawna szukałam dobrego sposobu na płatki – czy to owsiane czy żytnie czy jeszcze np. orkiszowe. Zwyczajnej owsianki nigdy nie zjadłam i nie zjem (nie ma mowy! 😉 ), przez to że za samym mlekiem nie bardzo przepadam. Ale jednak płatki (i to te zwykłe, nie błyskawiczne) jakoś przygotować trzeba, a że są bardzo zdrowe, to dobrze byłoby czasami je jeść 🙂 . I nagle odkryłam muesli dr Birchera! Płatki wystarczy namoczyć w mleku i soku jabłkowym przez całą noc, a rano dodać do tego jogurt + masę innych dodatków.Mleka jest niedużo (przez co nawet mi te płatki bardzo smakują), a śniadanie mega pożywne i zdrowe.

Dr Bircher to szwajcarski lekarz, który prowadził w Zurychu swoją własną klinikę. Uzdrawiał tam kuracjuszy skomponowaną przez siebie dietą, opartą na pokarmach pełnowartościowych, bezmięsnych, z małą ilością nabiału, bez cukru, mąki i z niewielką ilością soli. Muesli to jest jednym z najsłynniejszych jego posiłków i najsłynniejszym muesli na świecie! A powstało około 100 lat temu. Mi bardzo przypadło do gustu i teraz prawie codziennie zjadam je na śniadanie – prawie za każdym razem w innej wersji. Gorąco, gorąco polecam! 🙂

Składniki na 1 porcję:

– 70 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych (zwykłych, nie błyskawicznych)
– 70 ml mleka
– 40 ml soku jabłkowego
– 100 – 130 g jogurtu naturalnego
– pół większego lub 1 małe jabłko starta na grubych oczkach (ze skórką!)
– 1 łyżeczka miodu
– dowolne orzechy
– dowolne suszone owoce (np. żurawina, figi, śliwki, rodzynki)
– owoce sezonowe (dobrze pasują maliny, borówki, ale może być też pokrojona 1 śliwka czy kawałek brzoskwini/gruszki)
+ inne nasze ulubione składniki np. cynamon, siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe itd.

Wykonanie:

Wieczór wcześniej płatki zalać mlekiem i sokiem jabłkowym, wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki.

Rano dodać do płatków jogurt, starte jabłko, miód, świeże i suszone owoce, orzechy + ewentualne inne składniki. Wszystko wymieszać i gotowe.

Smacznego! 🙂

111 (1)

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!