pierniczki bez cukru

Przepis na bezcukrowe pierniczki otwiera i u mnie cykl bożonarodzeniowych przepisów! 🙂 W mojej kuchni już od jakiegoś czasu pachnie przyprawami korzennymi – a to do owsianki, a to do grzańca. Ale w ostatni weekend pachniało najpiękniej, kiedy pierwsza blacha świątecznych pierniczków trafiła do piekarnika. Jako osoba starająca się unikać białej mąki, zastąpiłam ją mąką pełnoziarnistą, a w ramach słodzików użyłam miodu (jak na Boże Narodzenie przystało!) i erytrolu. Ciasteczka wyszły przepyszne i już zajadam się nimi do poobiedniej kawy. Może trafią na Waszą listę świątecznych wypieków?;>

 

Składniki:

– 15 dag masła (zimnego)
– 2 jajka
– 55 dag mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 15 dag płynnego miodu
– 15 dag erytrolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Przesiać mąkę z proszkiem, przyprawą korzenną i cynamonem. Dodać słodzić i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, pomieszać i rozetrzeć. W oddzielnej misce jajka wymieszać z miodem. Zrobić wgłębienie w mące i wlać masę jajeczno-miodową. Wyrobić ciasto ręką lub melakserem. Wstawić ciasto na ok. pół godziny do lodówki, by trochę odpoczęło.

Rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 5mm. Wykrajać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 10-15 minut. Po lekkim przestudzeniu można dowolnie udekorować 🙂

pierniczki bez cukru

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!