wegański piernik jaglanyCzas na kolejny świąteczny wypiek! 🙂 Tym razem mam dla Was wegański piernik jaglany – bez cukru, oparty jedynie na mące i kaszy jaglanej. Ma w sobie dużo przypraw korzennych, ekstrakt pomarańczowy i kakao – przy pieczeniu pachnie obłędnie, a co najważniejsze – po upieczeniu jest przepyszny! Ostrzegam tylko, że ciasto nie jest zbyt duże. Ja piekłam je w formie 25 x 12 cm. Jeśli zależy Wam na większym pierniku, to myślę, że trzeba podwoić ilość składników, ale uprzedam, że takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Pewnie zaryzykuję taką wersję na święta i wtedy podzielę się wrażeniami! 🙂

 

Składniki:

– 100 g suchej kaszy jaglanej (ugotowanej w 250 g wody)
– 100 g banana (bez skórki)
– 1 łyżka zmielonego siemienia wymieszanego z 3 łyżkami wrzątku
– 2 łyżki kakao
– 6 łyżek mąki jaglanej
– 6 łyżek erytrolu
– 4 łyżki mleka roślinnego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 większa łyżka przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)

Do posypania:

– erytrol zmielony na puder 🙂

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną i lekko przestudzić. Siemię lniane zalać wrzątkiem i na chwilę odstawić. Formę o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C.

W misce umieścić banana i zblendować. Dodać wszystkie pozostałe składniki i ponownie wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.

Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu posypać zmielonym eytrolem albo polać polewą czekoladową. Smacznego 🙂

wegański piernik jaglany

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!