cieciorella

Zapewne większość z nas jako dziecko zajadała się nutellą – nie zapomnę, jak z bratem wyjadaliśmy łyżką pół słoika na raz. Kiedy teraz widzę jej skład, bazujący na cukrze i tłuszczu palmowym, zdecydowanie rezygnuję z jej zakupu i przygotowuję w domu jej własną wersję. Najpierw powstała nutella z awokado, a teraz nadszedł czas na nutellę z ciecierzycy. Cieciorella składa się (jak sama nazwa wskazuje) z cieciorki, orzechów laskowych, kakao, daktyli i mleka roślinnego, a do tego słodzona jest erytrolem. Jest przepyszna, a robi się ją ekspresowo! Stanowi idealny dodatek do kanapek i naleśników. A i na pewno jest dużo zdrowsza od tej tradycyjnej.

 

Składniki:

– 1 puszka ciecierzycy (240g)
– 40 g suszonych daktyli
– 75 g orzechów laskowych
– 20 g kakao
– 4 łyżki erytrolu
– 100 ml mleka migdałowego (ew. sojowego/krowiego jeśli nutella może nie być wegańska)

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 30 minut. Orzechy laskowe uprażyć, wrzucić do woreczka i mocno o siebie pocierać, by pozbyć się łupinek (nic się nie stanie, jeśli trochę ich zostanie).

Do miski blendera (najlepiej z ostrzem w kształcie litery S) wrzucić odcedzoną ciecierzycę i daktyle, obrane orzechy, kakao, erytrol i mleko migdałowe. Zblendować na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta – dolać mleka, a jeśli za mało słodka – dosypać erytrolu. I cieciorella gotowa :-).

cieciorella

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!