Tort Panda

Mam dla Was kolejny przepis na tort – Tort Panda, którym świętowałam wczoraj swoje urodziny :-). To kolejne ciasto z użyciem czarnego kakao, przełożonego białym kremem. Ale tym razem krem jest lżejszy, bo serowy. Do tego banany, fit polewa czekoladowa i najważniejsza część tego tortu – czekoladowe pandy! 🙂 Robione samodzielnie z białej i ciemnej czekolady, które aż żal było zjeść. Tort jest nieduży, ma tylko 20cm, ale z wiadomych przyczyn nie ma teraz możliwości zrobienia przyjęcia dla dużego grona. Jeśli jednak będziecie potrzebować większego tortu, wykorzystajcie przepis na biszkopt z tego przepisu i zwiększcie o 1/2 proporcje składników na krem.

 

Składniki na biszkopt (20cm):

– 4 jajka
– 120 g ksylitolu
– 85 g mąki pszennej tortowej
– 30 g czarnego kakao
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie:

– sok wyciśniętej z 1/2 cytryny
– pół szklanki wody
– 2 łyżeczki ksylitolu

Składniki na krem serowy:

– 200 g gęstej kremówki 36%
– 400 g twarogu sernikowego (u mnie Mój ulubiony)
– 3 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 1 banan

Składniki na polewę:

– 70 g daktyli
– 1 czubata łyżka czarnego kakao
– 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Składniki na czekoladowe pandy:

– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
– 1/3 tabliczki białej czekolady

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką/widełkami od miksera.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Pokroić na 3 blaty.

Nasączenie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem:

W misce umieścić kremówkę i ubić. Następnie dodać twaróg sernikowy, ksylitol i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia. Banana pokroić na cienkie plasterki.

Polewa:

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut. Żelatynę zalać w garnuszku niedużą ilością wody i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Daktyle, 1/2 szklanki wody, w której się moczyły oraz kakao zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę podgrzać (lekko, żeby żelatyna się rozpuściła, ale nie gotować!), dodać masę daktylowo-kakaową, wymieszać i zagotować. Odstawić do zgęstnienia.

Czekoladowe Pandy:

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Na kartce narysować wzór pandy i włożyć do foliowej koszulki. Czekolady umieścić w woreczkach foliowych, odcinając lekko rożki. Takimi pisakami wypełniać wzór – najpierw ciemną czekoladą. Włożyć do zamrażarki na 2 minuty i po tym czasie uzupełnić wzór białą czekoladą. Ponownie włożyć do zamrażarki na kilka minut.

Przełożenie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze/talerzu i nasączyć. Wyłożyć na to 1/2 kremu i poukładać plasterki bananów. Na górę położyć drugi blat, nasączyć. Wyłożyć drugą warstwę kremu i bananów. Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Na wierzch wyłożyć ostudzoną i dosyć gęstą polewę. Ozdobić czekoladowymi pandami i schłodzić w lodówce. Tort Panda gotowy! Smacznego!

Tort Panda

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!