Wiem, że już dawno nie miałam dla Was żadnego przepisu, ale kwarantanna dała mi się trochę we znaki i musiałam ograniczyć ilość słodkości przygotowywanych w mojej kuchni. Jednak wraz z sezonem truskawkowym wracam z przepisami na bloga – dzisiaj mam dla Was fit ciasto jogurtowe z truskawkami i budyniem waniliowym. Jest banalne w przygotowaniu, wymaga samych prostych składników, a do tego jest naprawdę niskokaloryczne. Ja jego smakiem jestem zachwycona! Dodatkowo, pasują do niego przeróżne owoce i jeśli truskawki już nam się skończą, można tu wykorzystać borówki, maliny, morele czy brzoskwinie. Dla wszystkich fanów budyniowych ciast gorąco polecam!
Składniki na ciasto (22cm):
– 200 g gęstego jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 50 g erytrolu
– 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 3 łyżki oleju/oliwy
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na budyń:
– 1 opakowanie budyniu waniliowego bez dodatku cukru
– 400 ml mleka
– 2 łyżeczki erytrolu
A ponadto:
– truskawki
– płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160°C, a okrągłą formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości).
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, jednak używając mniejszej ilości mleka – 400 ml. Wymieszać i odstawić.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować do połączenia. Wylać na spód tortownicy. Następnie przelać budyń, robiąc zagłębienia w cieście, żeby powstały nierówne warstwy. Na wierzchu poukładać truskawki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto przestudzić i przed podaniem udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :-).