cynamonowa granolaCynamonowa granola to moja kolejna propozycja na zdrowe i słodkie śniadanie. Lubicie granolę? My ją uwielbiamy! Zawsze musimy mieć jakiś zapas w słoiku na wypadek, gdyby trzeba było zjeść szybkie śniadanie. Wystarczy dodać do niej trochę jogurtu i gotowe! Oprócz standardowego połączenia (płatki owsiane + różne pestki) tym razem dodałam jeszcze migdały, morele i daktyle. A to wszystko połączyłam bananami i miodem, doprawiając sporą ilością cynamonu. Brzmi dobrze?;> A smakuje jeszcze lepiej! Dlatego przygotujcie ją w weekend – będziecie mieć smaczne i szybkie śniadanie na początek nadchodzącego tygodnia.

 

Składniki:

– 300 g płatków owsianych
– 50 g słonecznika
– 50 g pestek dyni
– 60 g migdałów
– 170 g bananów (obranych)
– 3 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syropu z agawy)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 50 g suszonych moreli
– 40 g suszonych daktyli

Wykonanie:

Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni i posiekane migdały – wymieszać. Banany zmiksować blenderem, dodać miód, cynamon i imbir – wymieszać. Bananową masę dokładnie połączyć z zawartością miski.

Posklejaną masę przerzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160°C przez ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszając. Będzie gotowa, gdy płatki będą chrupiące.

W międzyczasie posiekać drobno morele i daktyle. Dodać do wystudzonych płatków i wymieszać. Cynamonowa granola gotowa! Przechowujcie ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku :-).

cynamonowa granola

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!