wegańskie brownie z buraków

Wegańskie brownie z buraków to moje kolejne warzywne ciasto na blogu! Było sporo przepisów z dynią i marchewką, było czekoladowe ciasto z cukinią, więc przyszedł czas i na buraki! 🙂 Długo zbierałam się do przygotowania takiego brownie, ale cieszę się, że wreszcie udało się je upiec, bo jest zwyczajnie przepyszne! A do tego naprawdę zdrowe – oprócz buraków ma w sobie dużo kakao i czekolady, a przy tym nie zawiera zbędnych cukrów i tłuszczów. Jest także bezglutenowe, bo wykorzystałam jedynie mąkę kokosową. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, to koniecznie musicie je upiec! Tu tylko mała uwaga – z poniższych składników w formie 20 x 20 cm brownie wyszło mi dość niskie. Jeśli Wam to przeszkadza, to albo weźcie mniejszą formę, albo po prostu przygotujcie ciacho z 1,5 porcji.

Składniki na ciasto:

– 300 g ugotowanych i obranych buraków
– 3 łyżki zmielonego siemienia lnianych
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 1/3 szklanki kakao
– 4 łyżki ksylitolu/erytrolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)

Składniki na polewę:

– 70 g gorzkiej czekolady
– 20 g oleju kokosowego
– suszona żurawina (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C. Siemię lniane zalać 9 łyżkami letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę do napęcznienia. Gorzką czekoladę drobno posiekać.

Buraki dokładnie rozdrobnić (ja użyłam do tego dużego kubka od blendera z ostrym nożem), a następnie zblendować razem z namoczonym siemieniem. W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, ksylitol, proszek i cynamon), a następnie połączyć z masą buraczaną. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Wystudzić.

W międzyczasie przygotować polewę – w garnuszku rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Dokładnie wymieszać i poczekać do lekkiego zgęstnienia. Ciasto posypać suszoną żurawiną i polać po wierzchu polewą. Żeby szybciej zastygła najlepiej jest wstawić ciasto do lodówki. Smacznego 🙂

brownie z buraka

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!