beza 1

Cynamonowy tort bezowy, czyli mój najukochańszy tort i jeden z najlepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Słodki, ale nie mdły. Przez co można go zjeść naprawdę sporo 🙂 . Połączenie cynamonu, orzechów i kwaskawych powideł śliwkowych jest po prostu idealne. No i bardzo dobrze się prezentuje 🙂 . Niestety moje zdjęcia nie do końca to oddają, nie są najlepsze, robione ponad 3 miesiące temu na moje urodziny. Mimo to musiałam je tu umieścić przez dopominanie się kilku osób o tę słynną już bezę 😉 . Do tej pory robiłam ją już 3 razy i zdecydowanie mi się nie znudziła. 

Składniki na 3 blaty bezowe:

– 6 dużych białek
– 300g drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżka cynamonu
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, ja zawsze używam włoskich)

A poza tym:

– 2/3 szklanki powideł śliwkowych
– 500 ml śmietany kremówki (ja używam 30%), schłodzonej
– 4 łyżki mascarpone, schłodzonego
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

(Uwaga! Blaty bezowe najlepiej jest wykonać dzień wcześniej, natomiast tort przełożyć tuż przed podaniem!)

Blaty bezowe:

Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.
Białka ubić na sztywno. Gdy powstanie już sztywna piana (najlepiej sprawdzić to, odwracając miskę do góry nogami – piana powinna się dobrze trzymać) dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na małych obrotach. Na koniec dodać cynamon i krótko zamieszać. Masę bezową rozdzielić równo między trzy okręgi, wyrównać. Każdą bezę posypać orzechami.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 140°C. Piec z termoobigiem, wszystkie blachy jednocześnie przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Potem najlepiej piekarnik zamknąć i zostawić tam bezy na całą noc.
Uwaga: jeśli nie możesz upiec wszystkich 3 blatów jednocześnie (np. przez niedobór blach), to każdą masę bezową trzeba zrobić oddzielnie tuż przed pieczeniem (2 jajka + 100g cukru + 1 łyżeczka cynamonu). Masa bezowa nie może czekać na upieczenie!

Krem:

W misce umieścić kremówkę i mascarpone (tak, od początku umieszczamy je razem). Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cynamon.

Przełożenie:

Na talerzu/paterze umieścić 1. blat. Posmarować go połową powideł i kremu. Na to położyć drugi blat i przełożyć resztą powideł i kremu. Na samej górze umieścić najładniejszy blat bezowy 🙂 . Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowy-tort-bezowy-z-powidlami-i-orzechami

beza 2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!