Uwierzycie, że przygotowując to cytrynowe ciasto z ciecierzycy, pierwszy raz wykorzystałam ją w swoich wypiekach? Brownie z cieciorki jadłam już kilkakrotnie, ale do tej pory sama ich nie robiłam. A że ostatnio na blogu było dużo czekoladowych ciast, to doszłam do wniosku, że spróbuję przygotować coś innego, np. cytrynowego! Nie martwcie się – podobnie jak w brownie, tak i tutaj ciecierzycy w ogóle nie czuć. Żeby deser był bardziej efektowny, ułożyłam na nim truskawki, a wszystko zalałam bezcukrową galaretką, słodzoną ksylitolem. Wyszło przepyszne! 🙂
Składniki na ciasto:
– puszka ciecierzycy
– 1 banan
– 2 jajka
– sok i skórka z 1/2 cytryny
– 30 g ksylitolu
– 40 g mąki owsianej
– 40 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
– galaretka cytrynowa bez cukru + 3 łyżki ksylitolu
– kilka truskawek
– opcjonalnie: trochę likieru cytrynowego rozcieńczonego w wodzie do nasączenia ciasta
Wykonanie:
Formę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C.
W misce umieścić odsączoną ciecierzycę, pokrojonego banana, jajka, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie zblendować. Następnie dodać ksylitol, mąki i proszek – dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Ostudzić.
W międzyczasie przygotować galaretkę, jak w instrukcji na opakowaniu, dodając ksylitol (3 łyżki lub do smaku). Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
Na wierzchu ostudzonego ciasta poukładać truskawki (opcjonalnie nasączając je wcześniej rozcieńczonym likierem cytrynowym, np. limoncello). Następnie zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i podawać po całkowitym zastygnięciu galaretki. Smacznego :-).