cytrynowe ciasto z ciecierzycy

Uwierzycie, że przygotowując to cytrynowe ciasto z ciecierzycy, pierwszy raz wykorzystałam ją w swoich wypiekach? Brownie z cieciorki jadłam już kilkakrotnie, ale do tej pory sama ich nie robiłam. A że ostatnio na blogu było dużo czekoladowych ciast, to doszłam do wniosku, że spróbuję przygotować coś innego, np. cytrynowego! Nie martwcie się – podobnie jak w brownie, tak i tutaj ciecierzycy w ogóle nie czuć. Żeby deser był bardziej efektowny, ułożyłam na nim truskawki, a wszystko zalałam bezcukrową galaretką, słodzoną ksylitolem. Wyszło przepyszne! 🙂

 

Składniki na ciasto:

– puszka ciecierzycy
– 1 banan
– 2 jajka
– sok i skórka z 1/2 cytryny
– 30 g ksylitolu
– 40 g mąki owsianej
– 40 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

– galaretka cytrynowa bez cukru + 3 łyżki ksylitolu
– kilka truskawek
– opcjonalnie: trochę likieru cytrynowego rozcieńczonego w wodzie do nasączenia ciasta

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C.

W misce umieścić odsączoną ciecierzycę, pokrojonego banana, jajka, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie zblendować. Następnie dodać ksylitol, mąki i proszek – dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Ostudzić.

W międzyczasie przygotować galaretkę, jak w instrukcji na opakowaniu, dodając ksylitol (3 łyżki lub do smaku). Ostudzić, a następnie wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.

Na wierzchu ostudzonego ciasta poukładać truskawki (opcjonalnie nasączając je wcześniej rozcieńczonym likierem cytrynowym, np. limoncello). Następnie zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i podawać po całkowitym zastygnięciu galaretki. Smacznego :-).

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!