placek z rabarbarem

Skoro sezon na rabarbar w pełni, to i u mnie musiał się pojawić przepis na placek z rabarbarem! Słodzony miodem i ksylitolem, z dodatkiem daktyli, a żeby było zdrowiej, to na mące pełnoziarnistej. Brzmi pysznie? I tak smakuje! 🙂 A przy tym ciacho pięknie się prezentuje, posypane płatkami migdałowymi. I coś dla leniwców – przy takim placku jest naprawdę niedużo pracy ;-). To co, wpisaliście już do zrobienia na weekend?;>

 

 

Składniki na kruche ciasto:

– 100 g zimnego masła
– 200 g pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 1 żółtko
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– 25 g ksylitolu

Składniki na nadzienie:

– 400 g rabarbaru (już pokrojonego w plasterki)
– 3 łyżki płynnego miodu
– 3 łyżki ksylitolu
– 100 g daktyli
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– płatki migdałowe

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C. Daktyle dość grubo pokroić i zalać wrzątkiem.

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i zagnieść. Zostawić ok. 1/4-1/5 ciasta na kruszonkę, a resztą wypełnić dno formy. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie rabarbarowe – czerwone łodygi umyć i pokroić na 2cm plasterki. Wymieszać w misce razem z miodem, ksylitolem i odsączonymi daktylami.

Nadzienie wylać na podpieczony spód, pokruszyć na wierzchu resztę ciasta i posypać całość płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut. Wystudzić. Placek z rabarbarem gotowy! 🙂

placek z rabarbarem

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!