Po dłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na fit tiramisu w szklankach :-). Przygotowane na domowych, bezcukrowych biszkoptach, przełożonych ricottą, zamiast tłustego mascarpone. Oczywiście nie mogło zabraknąć kawy, amaretto i gorzkiego kakao. U nas deser zniknął w mgnieniu oka! Jeśli jesteście fanami tiramisu, a unikacie jego ciężkiej wersji z mascarpone i surowymi jajkami, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was ;-).
Składniki na bezcukrowe biszkopty:
– 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
– 40 g erytrolu
– 50 g mąki ryżowej
Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo erytrol, cały czas ubijając. Do masy dodawać po 1 żółtku, ubijając już na mniejszych obrotach. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać, bez miksowania, tylko do połączenia składników.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżeczką formować z masy biszkopty. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 14-15 minut. Wystudzić.
Składniki na masę (2 porcje):
– 1 opakowanie ricotty (250 g)
– 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 3-4 łyżki ksylitolu (do smaku)
Ponadto:
– filiżanka mocnej kawy (ostudzonej)
– 2 łyżeczki amaretto (opcjonalnie)
– gorzkie kakao
Ricottę wymieszać dokładnie w misce z jogurtem i ksylitolem. Do ostudzonej kawy dodać opcjonalnie amaretto. Przygotować 2 szklanki/pucharki.
Na dnie szklanek ułożyć 1 warstwę biszkoptów moczonych w kawie (dosłownie przez chwilę). Na to wyłożyć po 1/4 masy. Posypać kakao. Wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i resztę masy. Znowu posypać kakao. Wstawić do lodówki i schłodzić przez 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego :-).