Moje pierwsze ciasto z dodatkiem cukinii – smakuje rewelacyjnie, a cukinii w ogóle nie czuć :-). Zamiast tłustego kremu na wierzch wyłożyłam lekki pudding chia i udekorowałam go owocami – ciasto jest lżejsze i zdrowsze. Idealne na upalne sierpniowe dni :-).
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka cukinii startej na grubych oczkach
– 2 jajka
– 1/3 szklanki mleka
– 50 g stopionego masła
– 1 szklanka mąki graham
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1/2 szklanki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na pudding chia:
– 50 g banana
– 75 g gęstego jogurtu naturalnego
– 10 g chia
– dowolne owoce sezonowe do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Startą cukinię wymieszać z jajkami, mlekiem i masłem. Dodać mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić
W międzyczasie przygotować pudding. Banana zmiksować dokładnie blenderem z jogurtem, dodać chia i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie pudding wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Gdy ciasto będzie zimne, wyłożyć na nie gęsty pudding i ozdobić owocami. Smacznego :-).