DSC_0648 (2)

Uwielbiam marcepan! A kiedy kupiłam sobie nowy blender z masą różnych dziwacznych funkcji i odkryłam, że mogę przy jego pomocy zrobić własny marcepan, byłam po prostu wniebowzięta. I oto dzisiaj powstał po raz pierwszy 🙂 . Do tarty marcepanowej ze śliwkami, która właśnie studzi się w piekarniku i która również niedługo zagości na blogu. Nie ma przy nim dużo pracy, a jest po prostu wyśmienity! I tyle rzeczy można z niego wyczarować…

Składniki na 350g masy marcepanowej:

– 200 g obranych migdałów
– 150 g cukru pudru
– 6 łyżek likieru amaretto
– odrobina wody

Wykonanie:

Migdały umieścić w rozdrabniaczu lub melakserze i miksować do rozrobnienia na „mąkę”. Przesypać do miski, dodać cukier puder, amaretto i wodę. Zagnieść, aż masa stanie się plastyczna. Jeśli masa jest za sucha, trzeba dodać odrobinę wody, a jeśli za mokra – dosypać cukru pudru. Ilość cukru zależy też od naszych upodobań – można dosypać go trochę więcej jeśli uważamy, że masa jest za mało słodka jak na marcepan 😉 . Jeśli nie wykorzystujemy masy od razu, należy zawinąć ją szczelnie w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.

DSC_0648 (2)

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!