DSC_0668

Śliwki i marcepan – to połączenie musiało być dobre! 🙂 Już od dawna chciałam zrobić własną masę marcepanową i wykorzystać ją do upieczenia jakiegoś ciasta. Więc kiedy zobaczyłam przepis na tę tartę, wiedziałam, że niedługo pojawi się w mojej kuchni. I w zasadzie już jej prawie nie ma. Wszystkim bardzo smakowała 🙂

Składniki na kruchy spód:

– 50 g zmielonych migdałów
– mąki ile weźmie ciasto
– 30 g cukru pudru
– 100 g zimnego masła
– 1 jajko

Składniki na nadzienie marcepanowe:

– 200 g masy marcepanowej (domowej lub kupionej)
– 2 jajka (w temp. pokojowej)
– 90 g masła (w temp. pokojowej)
– 30 g cukru pudru
– łyżka amaretto lub odrobina olejku migdałowego
– 3 łyżki mąki pszennej

I jeszcze:
– 400 g śliwek (ja użyłam mieszańca)
– garść podprażonych płatków migdałowych

Wykonanie:

Składniki na kruchy spód wyrobić ręką, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki, żeby ciasto odpoczęło. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić na nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 min do zrumienienia spodu.

Kiedy ciasto się piecze zrobić nadzienie marcepanowe. Wszystkie składniki umieścić albo w melakserze albo po prostu w misce i zmiksować je na gładką masę (można użyć do tego blendera). Wylać ją na gorący kruchy spód. Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Piec w temp. 180°C 35-40 min, aż wierzch będzie zrumieniony.

Po upieczeniu opruszyć płatkami migdałów.

Pycha! 🙂

Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.com

DSC_0668

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!