Domowa mrożona herbata to dla mnie absolutny hit tego lata! 🙂 Nigdy wcześniej nie wpadłam na to, że można ją przygotować samodzielnie w domu – bez dodatku tony cukru i zbędnych konserwantów. Wystarczy herbata, owoce, trochę mięty i pyszny napój na upalne dni gotowy. A do tego wykorzystujecie świeże, sezonowe owoce, z których trzeba korzystać latem jak najwięcej. Taka domowa mrożona herbata idealnie sprawdzi się też na piknik, grilla czy wizytę gości.
Składniki na 1,5 l herbaty:
– 3 torebki czarnej herbaty
– 1,5 l wody
– 4 brzoskwinie
– 1 większa cytryna
– 3 łyżki ksylitolu (lub więcej, do smaku; można zastąpić dowolnym słodzikiem)
– mięta
– lód
Wykonanie:
Herbatę zalać 0,5 l wrzącej wody, dodać ksylitol i wymieszać. Odstawić do zaparzenia i wystygnięcia. W międzyczasie pokroić brzoskwinie na mniejsze cząstki, z 1/2 cytryny wycisnąć sok, a pozostałą 1/2 pokroić na plasterki.
Do większego słoika/dzbanka przelać herbatę. Wrzucić pokrojone brzoskwinie, cytrynę i sok. Wlać pozostały 1 l wody. Wrzucić listki mięty i wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Podawać z lodem, dekorując wierzch listkami mięty.