Uwielbiacie chia tak jak ja? Jeśli tak, to przepis na czekoladowy pudding chia z bananem absolutnie Was zachwyci! Przede wszystkim dlatego, że wykorzystuje jedno z najlepszych połączeń w kuchni – banana i czekoladę. Pudding jest pyszny, sycący, a do tego pięknie się prezentuje dzięki stworzeniu warstwy jasnej i ciemnej – z kakao. Ma też mnóstwo wartości odżywczych. Ja swoje puddingi opieram zwykle na jogurcie naturalnym i to najlepiej gęstym – dzięki temu cały pudding ma idealnie gęstą konsystencję i daje się układać w piękne warstwy, które nie zlewają się później ze sobą. Ale oczywiście możecie tu wykorzystać zwykły jogurt czy mleko, także roślinne. A jeśli dodatkowo miód zastąpicie syropem z agawy, to wyjdzie Wam pyszny wegański deser :-). Pudding idealnie pasuje na drugie śniadanie, podwieczorek czy lekki deser.
Składniki na 2 porcje:
– 300 g gęstego jogurtu naturalnego
– 4 łyżki nasion chia
– 4 łyżeczki miodu (u mnie gryczany)
– 2 mniejsze banany
– 3 czubate łyżeczki kakao
– dowolne orzechy/granola do posypania (np. granola czekoladowa)
Wykonanie:
Jednego banana zmiksować blenderem na gładką masę, a drugiego pokroić w grubsze plasterki. Jogurt podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki nasion chia i 2 łyżeczki miodu. Wymieszać i odstawić. Do drugiej części dodać pozostałe nasiona chia i miód, a także kakao i zmiksowanego banana. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż masy zgęstnieją.
Po tym czasie do 2 szklanek/słoiczków przełożyć połowę masy czekoladowej, a na to całą masę jasną. Następnie poukładać plasterki banana, zostawiając kilka do dekoracji. Wyłożyć resztę masy czekoladowej. Wierzch puddingu ozdobić plasterkami banana i posypać dowolnymi orzechami/granolą (polecam domową granolę czekoladową z tego przepisu). Pudding najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego :-).