Kulki mocy to jedne z moich największych odkryć kulinarnych, a czekoladowe kulki mocy z ciecierzycy od razu skradły moje serce! Są banalne w przygotowaniu – wystarczy kilka składników razem zblendować i uformować kulki, a do tego przepyszne i zdrowe. Nie bójcie się – ciecierzycy w ogóle tutaj nie czuć, kakao i masło orzechowe zdecydowanie dominują. Przygotujcie je swoim bliskim na deser – na pewno będą zachwyceni :-).
Składniki na ok. 14 kulek:
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 czubate łyżki kakao + do obtoczenia
– 4 łyżki miodu (np. migdałowego firmy Huzar – w wersji wegańskiej możecie go zastąpić syropem z agawy)
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przerzucić do miski/kielicha blendera. Dodać masło orzechowe, kakao, miód i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao. Smacznego :-).