
Jeśli uwielbiacie masło orzechowe, a chcecie mieć pewność, że nie ma w nim żadnych zbędnych dodatków (sól, cukier, konserwanty), to najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie takiego masła samemu w domu. Wystarczą orzechy, piekarnik i blender o dość dużej mocy. Macie wówczas także pewność, że masło powstało z orzechów świeżych. Gorąco polecam! To pyszny dodatek do płatków, deserów, kanapek czy dań głównych :-).
Składniki:
– 0,5 kg orzechów ziemnych
I to wszystko 🙂
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Orzechy wrzucić na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podprażyć przez ok. 15-20 minut. Od razu zdjąć z blachy i ostudzić.
Ostudzone orzechy zmielić w odpowiednim pojemniku blendera (ostrze w kształcie litery S). Mielić trzeba dość długo – ok. 3-4 minuty. Więc nie zniechęcajcie się, jeśli widzicie tylko „mąkę” orzechową, trzeba mielić dalej, aż konsystencja zrobi się bardziej maślana.
I oto cała filozofia :-). Zdrowe, pyszne masło orzechowe bez żadnych zbędnych dodatków :-).