buleczki1

Dla odmiany od żytniego chleba na zakwasie postanowiłam upiec lekkie, pszenne bułeczki drożdżowe. Wyszły przepyszne, leciutkie, a dzięki pieczeniu w 220°C bardzo chrupiące. Najlepsze tuż po upieczeniu!

Składniki na 7 bułeczek:

– 350 g mąki pszennej (typ 450)
– 75 g mąki graham (typ 720)
– 75 g mąki kukurydzianej
– 1 opakowanie suszonych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka miodu
– 300 ml wody
– 1 łyżka oliwy
– mleko i sezam do dekoracji

Wykonanie:

Do miski wsypać mąki i dodać resztę składników. Wyrobić dokładnie mikserem, aż masa będzie elastyczna. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić. Smacznego :-).

buleczki2

buleczki1

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!