DSC_0793

Idealne na przyjęcia i imprezy. Robiłam je wczoraj w takim właśnie celu :-). Wystarczy kilka prostych składników. Układamy, zawijamy i do piekarnika 🙂 . Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Według mnie to dobra alternatywa dla kanapek – składniki są podobne, ale roladki wyglądają bardziej oryginalnie. Ja robiłam je w wersji wegetariańskiej, ale równie dobrze można do nich dodać np. szynkę 😉 . Zniknęły wczoraj bardzo szybko i wszystkim smakowały 🙂 .

Składniki na ok. 14 roladek:

– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ja użyłam większego ciasta, tzw. XXL – 375g)
– 1 serek kanapkowy np. Almette (dowolny – z ziołami, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim)
– 3 pomidory
– kilkanaście listków świeżej bazylii
– pół pęczka szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
– odrobina siemienia lnianych do posypania

Wykonanie:

Ciasto francuskie pociąć na ok. 14 kawałków (jak na zdjęciu poniżej). Pomidory sparzyć i obrać, pokroić na plasterki, a te jeszcze na pół. Szczypiorek posiekać.

Ciasto posmarować serkiem, ułożyć na nim kawałki pomidorów, przykryć bazylią, całość posypać szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w roladki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zagięciem do papieru. Posmarować roladki roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianymi.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę z roladkami włożyć na najniższą półkę. Piec 15 minut bez termoobiegu, a następnie 10 min z termoobiegiem. Można udekorować listkami bazylii :-).

Smacznego 🙂

DSC_0724

DSC_0781

DSC_0793

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!