drożdżówki z budyniem i truskawkami

Ostatnio wszędzie widzę drożdżówki z truskawkami, więc postanowiłam je upiec i w swojej kuchni. Trochę inne, bo z dodatkiem budyniu, ale jakie pyszne! I do tego zdrowsze, bo z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej i erytrolu zamiast cukru. Na dodatek trafiłam w sklepie na waniliowy budyń owsiany, ale Wy spokojnie możecie użyć zwykłego. Zabawy trochę jest, jak to przy drożdżówkach, ale zjedzone do kawy na drugie śniadanie wynagradzają trud całej pracy!

 

 

Składniki na ciasto na 10 sztuk:

– 120 ml mleka
– 50 g masła
– 350 g mąki pszennej (typ 450)
– 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
– 75 g erytrolu
– 1 łyżeczka cukru
– 2 jajka

A ponadto:

– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 1 łyżka erytrolu
– 370 ml mleka
– ok. 10 większych truskawek
– płatki owsiane do posypania drożdżówek

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko, dodać masło i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Masa ma być letnia, ale nie gorąca!

W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i erytrol. W suchych składnikach zrobić zagłębienie i wlać masę mleczno-maślaną, dodać jajka. Wyrobić dokładnie przy pomocy miksera, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto ładnie urośnie.

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, jednak używając mniejszej ilości mleka – 370 ml oraz erytrolu zamiast cukru. Wymieszać i odstawić.

Gdy ciasto urośnie rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 5 mm (wystarczy „rozciągnąć” je w dłoniach podsypując mąką). Następnie wyłożyć budyń, zostawiając ok 2 cm margines z każdej strony. Zawinąć jak roladę i pokroić na 10 równych kawałków. Uformować je w okrągłe bułeczki, udekorować plastrami truskawek i posypać płatkami owsianymi.

Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec ok. 15-18 minut aż będą rumiane. Takie drożdżówki z truskawkami najlepiej podawać jeszcze ciepłe, uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć!  Smacznego :-).

drożdżówki z budyniem i truskawkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!