O kupnie patelni grillowej myślałam od baaaardzo długiego czasu, ale dopiero kilka dni temu ostatecznie zmotywowałam się i takową patelnię zamówiłam. I szczerze mówiąc, żałuję, że dopiero teraz – jest fantastyczna! Mięso, warzywa wychodzą przepyszne, soczyste, a to wszystko bez dodatku tłuszczu. Te kotleciki to moje drugie grillowane dzieło. Jeśli natomiast takiej patelni nie macie, myślę, że spokojnie można je usmażyć na zwykłej lub ewentualnie upiec w piekarniku. Efekt będzie inny, ale wydaje mi się, że równie smaczny :-).
Składniki na 4 porcje:
– 30 dag mięsa mielonego z indyka
– 1 bułka grahamka (ok. 80g) namoczona w 1/2 szklanki mleka
– 1 średnia cukinia (ok. 240g)
– 10 dag żółtego sera
– 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
– sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć i odsączyć, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ser pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso połączyć z bułką, doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Dodać startą cukinię, ponownie wymieszać.
Masę podzielić na ok. 8 części. Z każdej uformować placek i na środku ułożyć ser. Okleić go dokładnie mięsem i uformować kotlety.
Smażyć na patelni grillowej przez ok. 7 minut z każdej strony (czas zależy od mocy palnika). Smacznego 🙂