hummusUwielbiam hummus w różnych odsłonach – pierwszym dodatkiem jakiego użyłam, by urozmaicić tę pastę z ciecierzycy, było purée z dynii. Wyszło przepyszne! Tym razem postanowiłam użyć ukochanych przez siebie suszonych pomidorów. Efekt jest chyba jeszcze lepszy ;-). A niedługo możecie spodziewać się jeszcze kilku innych odsłon hummusu – podejrzewam, że jego fanów jest tu całkiem sporo ;-).

 

Składniki:

– 300 g ugotowanej ciecierzycy/gotowej z puszki
– 70 g suszonych pomidorów z zalewy
– niecała łyżka oliwy z suszonych pomidorów
– 2 łyżki pasty tahini
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1/3 łyżeczki suszonego oregano
– świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Do miski/pojemnika blendera wrzucić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, najlepiej dodać trochę wody po ugotowanej/odcedzonej ciecierzycy albo po prostu zwykłej wody.

Do tego typu hummusu bardzo dobrze według mnie pasowałby także czosnek, ale ja staram się go nie używać do past, które lądują w moich drugośniadaniowych kanapkach ;-).

hummus

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!