
To chyba najszybszy chleb na świecie – do przygotowania (łącznie z pieczeniem) w godzinę. Więc idealnie sprawdzi się, gdy pilnie potrzebujecie chleba, a nie macie gdzie go kupić. Chleb nie wymaga ani drożdży ani zakwasu – rośnie na sodzie oczyszczonej, która go spulchnia w obecności maślanki. Nie trzeba go w ogóle odkładać do wyrośnięcia – po połączeniu wszystkich składników wkładamy chleb do piekarnika i po 40 minutach jest gotowy :-).
Składniki:
– 300 g mąki pszennej (typ 650)
– 300 g mąki graham (typ 1850)
– 400 ml maślanki
– 135 ml wody
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Maślankę i wodę wlać razem do garnka, dodać miód i gotować chwilę na małym ogniu. Przestudzić, aż będzie lekko ciepłe. Piekarnik nagrzać do 200°C.
W misce wymieszać obie mąki, sodę i sól; dodać maślankę z wodą i miodem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Blachę (zwykłą, z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i uformować na nim podłużny/okrągły bochenek (jaki wolimy ;-)). Naciąć go w poprzek w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut. Wystudzić. Najlepiej smakuje upieczony tego samego dnia :-).